Produkt
![]() |
Bezpieczeństwo żywności to temat, któremu poświęca się bardzo wiele miejsca w naszych czasach. Jedzenie to konieczność, ale i ogromna przyjemność. Ze względu na smak potraw oraz łatwość przygotowania bardzo popularnym sposobem przygotowywania żywności jest smażenie. 20% spożywanej żywności to produkty smażone. W tej sytuacji jest oczywiste, że jakość olejów/frytur stosowanych do smażenia w istotny sposób wpływa na jakość i bezpieczeństwo znacznej ilości spożywanych produktów. Płytkie, krótkie i jednorazowe smażenie np. na patelni nie wymaga kontroli tłuszczu, ponieważ nie powoduje niebezpiecznych przemian w jego składzie. Inaczej jest w przypadku smażenia zanurzeniowego stosowanego w zakładach gastronomicznych i produkcyjnych gdzie oleje są stosowane do przygotowywania większej ilości żywności przez kilka godzin lub dni.
Tłuszcze używane do smażenia zawierają związki polarne, których ilość zależy głównie od temperatury i długości smażenia oraz od ilości wilgoci zawartej w smażonych produktach. Związki polarne są niekorzystne dla naszego zdrowia. Są one częstą przyczyną zaburzeń trawiennych, a także odpowiadają za choroby serca, krążenia i zwiększenie ilości zachorowań na różne rodzaje raka. Dlatego też ciągła kontrola ich poziomu jest bardzo ważna dla naszego zdrowia, szczególnie, że bardzo często olej nie wygląda na zużyty, a zawartość związków polarnych przekracza już 25%, wartość, której przekroczenie w wielu krajach europejskich w tym także w Polsce jest niezgodne z prawem.
Tester jakości oleju spożywczego Oleo TestTM to pewny, szybki, prosty i tani sposób bieżącej kontroli jakości oleju/frytury. Ten kolorymetryczny test umożliwia łatwą i pewną kontrolę obecności wszystkich związków polarnych w tłuszczach używanych do smażenia potraw w ciągu zaledwie 2 minut. Niezmienna jakość produktu jest regularnie potwierdzana przez niezależne laboratoria analityczne. Oleo TestTM jest od wielu lat używany na świecie w systemie autokontroli jakości oleju w zakładach gastronomicznych i produkcyjnych oraz przez instytucje kontrolujące te zakłady, które szczególnie doceniają możliwość archiwizacji badań (wynik testu pozostaje niezmienny przez wiele miesięcy). Badanie testem polega na zmieszaniu oleju z specjalnie opracowanym odczynnikiem chemicznym i porównanie otrzymanego koloru z załączonym wzornikiem. W ten sposób można określić pięć poziomów zawartości związków polarnych: 1. 0-5%, 2. 6-12%, 3. 13-16%, 4. 17-23%, 5. >24%.
W związku ze specyfiką polskiego rynku olejów smażalniczych, na którym ważną rolę odgrywa olej rzepakowy czysty i mieszany z olejem słonecznikowym oraz palmowym zlecone zostały dodatkowe badania laboratoryjne. Potwierdziły one skuteczność OleoTestTM w badaniu zawartości związków polarnych w tych produktach. Tester jakości oleju spożywczego OleoTestTM jest stosowany przez Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne w Polsce do wstępnej kontroli jakości oleju.
Tester test jakości zużycia degradacji oleju spożywczego frytury |
|